Counter Strike 1.6
Steam veikalā!
vai arī ņem torrentu
ar instalāciju

Valsts valoda

posted by macho 08-11-2007, 09:50

Šis būs nopietns raksts. Beidz smieties, es šoreiz nerakstīšu jociņus. Nu labi vienu - zirgs ieiet bārā.... nē. Stop. Tas nebija iemesls kāpēc es te kaut ko rakstu. Iemesls ir cits. Tātad.

Izlasot delfos ziņas par to, ka Krievijas Ārlietu ministrijas tautiešu sadarbības departamenta direktora Aleksandrs Čepurins teicis, ka Krievija centīsies panākt krievu valodas statusa maiņu Latvijā, lai tā no svešvalodas tiktu atzīta par valsts valodu un palasot vairākus komentārus gluži nevilšus gribās paust savu viedokli šajā jautājumā, lai gan tas ir vairāk kā skaidrs, ka krievu valoda kā valsts valoda Latvijā nebūs nekad.

Ko tad es gribu tādu pateikt šai sakarā? Ļoti daudz īstenībā, nemaz nezinu ar ko sākt. Sākšu varbūt ar savu nepatikas paušanu pret Krievijas valdību. Godīgi sakot, nezinu lielākus pimpjus par viņiem. Man no sirds skumji sametas skatoties kā Krievijas informācijas telpā viss tiek pasniegts tā kā Krievijas valdībai ir izdevīgāk. Vissūdīgākais ir tas, ka tas strādā. Reti kurš inteliģents saprot, ka viņam mālē acis (nu ok, varbūt vairāk kā "reti kurš", man precīzi grūti teikt, bet man tā izskatās). Teiksim piemērs ar Igauniju un to nelaimīgo statuju. Pastaigājot pa krievu interneta saitiem, visur redzēju informāciju tikai par to cik igauņu policisti ir slikti un cik drausmīgi viņi izturas pret nabaga krievu jauniešiem un vispār cik Igaunijas valdība ir slikta un blabla. Riņķī pat staigāja video, kurš bija nofilmēts kādā no vietām, kur tos krievu demolētājus turēja. Smieklīgākais tas, ka tajā video nekāda vardarbība tā arī nebija redzama, bet tas protams netraucēja krievu interneta lietotājiem nenormāli sašust par visu to lietu un zākāt igauņus. Šis Krievijas informācijas filtrēšanas un pavēršanas sev par labu veids atgādina taisni vai Padomju laikus.

Kas šajā gadījumā notiek ar Latviju? Krievijas valdība, protams, stāsta, cik ļauni Latvijā izturas pret krieviem, cik viņiem grūta dzīve un, protams, ka nepieciešams Latvijā iekārtot otru valsts valodu - krievu. Kā viens komentētājs delfos teica - ir tāds ticējums, ja sāk runāt par krievu valodu, kā otru valsts valodu Latvijā, tad Krievijā vēlēšanas tuvojas. Jā, tā arī ir, respektīvi, tas teksts ir tukša skaņa, vienkārši defaulta frāze, ko Krievija ik pa brīdim izmet, bet tik un tā - man tas nepatīk. Kāpēc man tas nepatīk? Tāpēc, ka reāli tā īstenībā ir ņirgāšanās par Latvijas krieviem. Kā tā? Tāpēc, ka pēc Krievijas domām sanāk, ka Latvijas krievi dzīvojot Latvijā un saskaroties ar latviešu valodu ikdienā, nevar to iemācīties (lasi: viņi ir stulbi). Vai tā nav ņirgāšanās? Viennozīmīgi ir. Ja es būtu krievs Latvijā, es uzskatītu par normālu iemācīties latviešu valodu, jo to nedarīt gluži vienkārši ir neapdomīgi (lasi: stulbi). Tas vispār ir grūti iztēlojams - dzīvot kādā valstī un nezināt tās valsts valodu (varbūt vienīgi Beļģijā, kur tādas ir 3, bet es šeit runāju par gadījumu ar vienu valsts valodu).

Es domāju, ka daudziem pietiekoši inteliģentiem krieviem arī tas nepatīk, ka Krievija šādi te dara, jo viņi mesidžu (to, ka Latvijas krievi ir duraki) labi saprot. Viņi ir iemācījušies latviešu valodu, mierīgi dzīvo Latvijā un tādi sūdi no Krievijas viņiem nav vajadzīgi. Viņi arī saprot, ka tas izsauc tikai liekas rupjības no parastā latviešu mietpilsoņa puses un vairo latviešu nepatiku pret krieviem Latvijā kopumā. Tāpat es arī uzskatu, ka daudziem inteliģentiem krieviem Krievijā ir neērti par saviem tautiešiem Latvijā. Viņi mācās svešvalodas un ar kaunu skatās uz Latvijas situāciju un nesaprot, kā var nezināt tās valsts valodu, kurā tu dzīvo. Viņi jau nezin, ka vairākiem krieviem Latvijā tā otra valsts valoda nav nafig vajadzīga, viņi redz tikai tos infantīlos, manipulējamos dīkdieņus, kam kāds ir iestāstījis, ka viņiem ir tiesības pieprasīt otru valsts valodu, jo viņi ir pārāk stulbi, lai iemācītos valsts valodu. Tagad jau tādi vairs nav īpaši redzami, situācija nedaudz mainījusies, vismaz es tā ceru.

Ja kāds domā, ka Latvijā latviešu valodu ir grūti iemācīties (un es zinu, ka tādi ir) un ka krieviem ir grūti Latvijā, tad ļaujiet man jums kaut ko pastāstīt. Man divus gadus Latvijā, skolā mācības notika angļu valodā (fizika, matemātika, datori un ekonomika). Man un maniem klasesbiedriem, kas nedzīvo angliski runājošā zemē, kas angļu valodu ir apguvuši skolā un dažs labs kādreiz kaut kur aizbraucis parunāt angliski, tas problēmas nesagādāja. Un tieši tāpēc es nekad neesmu sapratis tos cilvēkus, kas saka, ka Latvijā latviešu valodu ir grūti iemācīties sakot "nu jūs jau nezināt kā tas ir". Nē, nav taisnība, es zinu kā ir mācīties svešvalodā. Tas nav vienkārši - apgūt visus specifiskos nozares terminus prasa laiku un pacietību, bet tas viss ir laika jautājums un nevajag dirst, ka tas nav iespējams.

Ko es ar šito visu gribu pateikt (ņemot vērā to, ka šī situācija nav pārāk aktuāla vairāk un es par šito visu varēju arī nerakstīt)? To, ka nevajag Latvijas krievus uzskatīt par idiotiem, kas nemāk latviski, jo daudzi māk. Nevajag arī uzskatīt, ka viņi atbalsta Krievijas viedokli tikai tāpēc, ka viņi ir krievi. Kā jau teicu, daudziem tā otra valsts valoda ir vajadzīga tikpat cik otrs pakaļas caurums. Tāpat arī nevajag sākt bļaut par kaut kādu "atgriešanos dzimtenē" katru reizi, kad Krievija izsper vēlmi par otru valsts valodu Latvijā. Daudzi te ir dzimuši un viņiem te ir dzimtene. Tā ka chill, viss ir forši :)

Kaut kā saraustīti sanāca, bet nu galveno ideju apmēram pateicu.
Read comments (74)
Picture of the day
  comments (2)
  archive »
Currently online
Quote of the day
[7:29 PM]! KaPeIKa: Haha pazemo mani izdoma jaunu iesauku man [7:29 PM]! KaPeIKa: pazemo mani izdoma jaunu iesauku man [7:29 PM]! KaPeIKa: pazemo mani [7:29 PM]! KaPeIKa: izdoma jaunu iesauku man [7:30 PM]! KaPeIKa: centraale [7:30 PM]! KaPeIKa: pazemo mani izdoma jaunu iesauku man [7:30 PM] centraale: Labdien, Kapeika7777! Man ir prieks tevi redzēt šeit. Kā es tev varu palīdzēt? Uzdo jautājumu vai pastāsti man, kas tevi interesē!
  comments (0)
  archive »
Game of the day
Flash Game: Ball

Members login
login:
pass:
Not registered?
Forgot password?
Live from GIGN